آداب و رسوم عید نوروز در تاجیکستان:
نگاهی می کنیم به مهم ترین کارهایی که مردمان تاجیک در روزهای نوروز انجام می دهند، اموری جالب و دوست داشتنی:
– مراسم حوت: کشاورزان همیشه آخرین ماه سال را بهترین زمان برای کاشت محصولات خود می دانستند به همین دلیل با اتمام سال و فرارسیدن نوروز به جشن و پایکوبی می پرداختند تا برکت و محصولات نو را به همگان نوید دهند، اما هم اکنون آن ها گرد آتش جمع شده و به رقص و پایکوبی می پردازند و به صورت سوری یادی از مراسم کشاورزان در گذشته می کنند.
– مراسم گل گردانی: یکی از جالب ترین رسومات در تاجیکستان مراسم گل گردانی است. تاجیک ها از مناطق طبیعی اطرافشان گل می چینند و به یکدیگر می دهند تا آمدن بهار را خبر بدهند. در گذشته افراد مسن تر این کار ار انجام می دادند اما امروزه کودک و نوجوانان به این کار می پردازند، جالب است بدانید که این کار در برخی از مناطق استان مازندران نیز انجام می شود.
– مراسم بلبل خوانی: تاجیک ها مراسمی هم دارند به نام بلبل خوانی. آن ها گل هایی که از مراسم گل گردانی جمع آوری کرده اند را در مکان های خاصی جمع می کنندو گاهی بر پایه های چوبی می بندند تا با شکوه تر جلوه کنند سپس در در کنار گل ها به خواندن آوازهایی با مضمون بهار می پردازند.
– مراسم جفت بران و سومک پزی (سمنو پزی): از نکاتی که در همه ی جشن های نوروز در سراسر دنیا به چشم می خورد خوراکی های خاص است. مراسم تاجیک ها نیز از از این امر مستثنی نیست آن ها در عید نوروز باج (کله پاچه و گندم و جو) می پزند و یا با سمنو از میهمانانشان پذیرایی می کنند. آن ها سمنو را در مراسم خاص و به صورت دسته جمعی می پزند. رسمی هم به نام جفت براران دارند که در آن پلو و نان فطیر می پزند و از یکدیگر پذیرایی می نمایند و این کار را نمادی برای ازدیاد محصولات و نعمت های کشاورزی می دانند و اعلام می کنند که پذیرای میهمانان هستند.
– سبزه: سبز کردن سبزه در تاجیکستان هم مانند ایران رواج دارد.