تپه های شنی که آنها را معمولا ریگ روان می گویند تشکیل رشته هایی به طول چند کیلومتر و به ارتفاع حداکثر۴۰ متر میدهد که پیوسته در حال تغییر و غالبا چشه ها و چاه ها و منازل توقف گاه کاروانها را فراگرفته به کلی راه ها را می پوشاند
طول این کویر ۱۱۰۰ کیلومتر است ولی نباید تصور کرد که تمام قسمت های آن یکسان و موسوم به کویر لوت می باشد بلکه مرکب است از کویرهای کوچکی که شبیه به هم ولی از یکدیگر جدا می باشد، ارتفاع متوسط آن قریب ۶۰۰ متر و پست ترین نقاطش ۳۰۰ متر
در گذشته سلاطین بزرگ ایران اغلب این قسمت را مورد توجه قرار داده و برای عبور کاروان ها و پناه مسافرین کاروانسراهایی با سنگ و غیره ساخته اند که تهیه این مصالح یکی از عملیات شگفت آور و اقدامات عجیب انسانی است و اغلب خرابه های آنها هنوز برجاست و بقایای آنها در زیر شن دیده می شود.
در ناحیه ی کویر آب بسیار کم است، قنوات و چشمه سارها بغایت کم آب و اغلب شور و آب قریه ی جندق و قسمتی از آبادی های دشت بیابانک شیرین و بدتر از همه آب قریه ی خور تشخیص داده شده است.
بلوک جندق که مرکز کویر است تقریبا یک ناحیه ی کوهستانی است زیرا تمام همواری های بزرگ و کوچک آن از سلسله جبال محصور است، اراضی آن یا شنی و ماسه ای است یا کویر و شوره زار.
در مناطق کویری بر خلاف تصور عامه پوشش گیاهی و جانوری متنوعی دیده می شود. در دامنه ی کوه ها و تپه های شنی جنگل های مختصری از چوب طاق و گز یافت میشود که از آنها زغال تهیه کرده و به مصرف سوخت میرسانند، درخت های پسته کوهی و بادام کوهی نیز در سایر جبال یافت می شود که از چوب آن ذغال تهیه می کنند و بادام کوهی را پس از گرفتن تلخی آن به مصرف غذایی میرسانند. در پاره ای از نواحی کوهستانی کبک . تیهو و میش و قوچ و گاهی هم پلنگ و در دشتها آهو کم و بیش به چشم میخورد. اسب و قاطر وجود ندارد، الاغ خیلی کم است، گاو هم اگر تعداد مختصری باشد برای حمل و نقل کوت و هیزم کشی به کار میرود، میش و بز در هر آبادی کم و بیش یافت می شود ولی شتر بیشتر از سایر حیوانات مورد توجه است و اغلب وسیله ی معیشت قسمت عمده ی سکنه ی این ناحیه میباشد و روی هم رفته هیچ یک از این حیوانات برای اهالی مخارجی ندارد و در تمام فصول سال در بیابان و چراگاه ها می چرخند.
انواع معادن از سرب و مس و طلا و نقره و آهن و ذغال و پنبه ی کوهی و لاجورد و غیره یافت می شود، این معادن در اطراف انارک و چوپانان است لیکن هنوز تحقیقات علمی نشده فقط تنها معدنی که فعلا محصول میدهد معادن پالاغایی و سادات واقعه در نخلک هفت فرسخی شمال انارک است.
معادن مس خونی و گدارمیان و چاه پلنگ نیز سابقا دارای محصول بوده و از معدن مس تال مسی تخته های مس و از معدن خونی طلا استخراج شده است.
از جندق تا خور که ۱۸ فرسخ است فقط در ۱۵ فرسخی آن قریه ی فرخی وافع شده و خط جندق و یزد از راه بیابانک نسبتا دارای آبادی بیشتری است، با این حال ممکن است با مختصر مخارجی لااقل بین نایین و خور و جندق راه شوسه ای احداث کرد،